De 3e generatie

Wijndomein Wideux is het geesteskind van Koen Marneffe. Koen is een telg van een echt fruittelersgeslacht. Grootvader Jef was aanvankelijk landbouwer, maar werd later de eerste fruitteler in Herk. Een leuke anekdote is dat diens schoonbroer Jozef Hiemeleers in 1943 al een boek schreef over de bereiding van ciders en fruitwijnen. De vader van Koen leidt het fruitteeltbedrijf sinds 1970. Koen groeide op tussen de appel- en perenbomen, studeerde aan de tuinbouwschool, werkte mee op bedrijf van zijn vader, maar appels moesten deels plaats maken voor wijndruiven.

De start

De passie om zelf wijn te gaan maken ontstond nadat Koen enkele jaren geleden een vinificatie opleiding volgde bij Marc Henderix. In het voorjaar van 2018 ging Koen kleinschalig van start met het aanplanten van de eerste 150 wijnranken. Ondertussen staan er op een oppervlakte van 0.5 hectare 1500 wijnranken met een grote variatie aan druivenrassen. Van klassieke rassen zoals Chardonnay, Pinot noir, Dornfelder en Riesling tot nieuwere schimmelresistente rassen. Met deze druivenrassen maakt Koen zowel mousserende, witte, alsook rode wijnen. Toch wordt tevens bewust gekozen voor een kleinschalige aanpak. Dit stelt Koen in staat alle handelingen van wijnrank tot fles zelf te kunnen uitvoeren, om zo optimale kwaliteit na te streven.


De naam

Wijndomein Wideux is gelegen in het landelijke Sint-Lambrechts-Herk, een deelgemeente in de groen rand rond Hasselt. De wijnranken en vinificatieruimte bevinden zich op “het grootveld van het voormalige Graafschap van Wideux”. Vandaar aldus de naam “Wijndomein Wideux”. In 1926 werden de oude eiken langs de Wideuxdreef gerooid, ruim 90 jaar later worden op deze plaats de eerst stokken van “Wijndomein Wideux” geplant. Vandaar de eikel in het logo van Wijndomein Wideux.


Het karakter

De wijngaard situeert zich op een zuiderhelling van de vallei van de rivier de Herk. Deze locatie ligt tevens op de grens van Haspengouw en De Kempen. De wijnranken genieten de voordelen van deze beide regio’s, met name de Kempense hogere zomertemperaturen en de vruchtbare Haspengouwse bodem. De warmere zomerse temperaturen zorgen voor een goede afrijping van de druiven, dit rijp fruit typeert de wijn. De bodem van ijzerhoudend zandleem op een ondergrond van klei geeft de wijnen de nodige mineraliteit. Kortom, de druiven krijgen alles wat ze nodig hebben om een karaktervolle wijn te worden.